Co trzeba wiedzieć o pszczołach

Pszczoły odgrywają ważną rolę w ekosystemie – to bowiem od ich pracy zależy aż 75% produkcji żywności, jaką żywi się człowiek. Pszczoły oprócz znaczącej roli w środowisku, mają istotny wpływ na istnienie wielu gatunków roślin i zwierząt, które żywią się nasionami i owocami będących wynikiem ich pracy.

Co warto zatem wiedzieć na temat pszczół?

Pszczoły są jednym z najstarszych gatunków owadów, które żyją na ziemi – są obecne od 150 mln lat. Na początku, owady te żywiły się pokarmem, który pochodził od zwierząt. Niemniej jednak, w późniejszym okresie ewoluowały i zaczęły przyswajać pokarm pochodzenia roślinnego. Co ciekawe, pszczoły sprytnie wykształciły wiele mechanizmów, które pozwalają im lepiej wykorzystać naturalne środowisko.

Jeśli chodzi o życie pszczół w rodzinie jest ono skomplikowane. Każda pszczoła pełni bowiem określoną funkcję. Tak też, rolą trutni będzie zapłodnienie młodej matki. Są one pozbawione żądeł i nie wykazują żadnych innych funkcji w ulu. Z kolei, robotnice pełnią różnorodne funkcje – dana rola jest bowiem zależna od wieku pszczoły i aktualnej sytuacji w ulu. Dlatego też, rolą młodych owadów jest opieka nad larwami, następnie pełnią one funkcję woszczarek, które odpowiadają za tak zwane wypacanie wosku koniecznego do budowy plastrów. Do ich fundamentalnych zadań należy również zbieranie pyłku i nektaru oraz obrona i czyszczenie ula. To wszystko wpływa na spostrzeganie tych owadów jako niezwykły i pracowity gatunek.

Jakie są jeszcze ciekawostki na temat pszczół?

Pszczoły to bardzo pracowite owady. Jednakże, mało kto zna ciekawostki na ich temat:
- Pszczoły poprzez taniec i wydawanie dźwięków porozumiewają się między sobą. Co ciekawe, taniec ten zależy od kąta padania światła słonecznego i służy głównie do poinformowania innych pszczół o lokalizacji kwiatów, z których mogą zbierać pokarm,
- Aby wyprodukować 1 kg miodu pszczoły muszą nazbierać aż ok 3 kg nektaru. Owady te muszą zazwyczaj pokonać drogę wynoszącą 40 tysięcy km, aby zabrać odpowiednią ilość nektaru,
- Pszczoły mają własne święto, które obchodzone jest 20 maja od 2018 roku,
- Oprócz pszczół, trzmiele również zapylają owady,
- Obecnie zauważalny jest spadek liczby pszczół,
- Podczas jednego lotu królowa jest w stanie kupolować nawet z 20 trutniami. Po kopulacji trutnie umierają szybko, ponieważ proces ten powoduje oderwanie narządów rozrodczych od ciała. Królowa natomiast może złożyć aż 1500 jaj dziennie.
- Już 10 000 lat temu ludzie zbierali miód od dzikich pszczół. Starożytni Egipcjanie zajmowali się hodowlą.

Warto podkreślić, że na świecie istnieje ponad 20 tysięcy gatunków pszczół. Większość z nich nie została sklasyfikowana. Niemniej jednak, to właśnie Apis jest jednym z najpopularniejszych gatunków pszczół, do którego należy pszczoła miodna.

Jak pszczoły robią miód?

Proces produkcji miodu jest niezwykle ciekawy i złożony z kilku etapów. W pierwszym etapie pszczoły muszą zebrać odpowiednią ilość nektaru – jak już wiemy, jest to ok 3 kg, bądź spadzi. Następnie nektar, jak i spadź podczas długiego transportu do ula, przyswajają enzymy, które pochodzą ze śliny pszczół. Gdy owady dotrą do uli, składają nektar bądź spadź do komórek plastrów i tam następuje dalsza obróbka, aż do chwili dojrzenia i osiągnięcia niezwykłych właściwości. W momencie, gdzie miód jest gotowy, pszczoły zasklepiają komórkę dzięki cienkiej warstwie wosku – ten proces pozwala bowiem na zabezpieczenie miodu przez wilgocią i zanieczyszczeniem. Miód w takiej postacie gotowy jest do spożycia. Niemniej jednak, przed spożyciem dobrze jest go odwirować.

Produkcja miodu jest ważnym zadaniem pszczół. Niemniej jednak, nie jest to najważniejsze zadanie. Badania bowiem wykazują, że pszczoła miodna może pełnić funkcję bioindykatora. Oznacza to, że skutecznie może ustalić poziom zanieczyszczenia środowiska na dwa sposoby: przez wzmożoną śmiertelność owadów lub zanieczyszczenie produktów produkowanych przez pszczoły.